Úvodní stránka > Jednání vlády > Dokumenty vlády > 2001 > 2001-10-10

   

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

USNESENÍ
VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY
ze dne 10. října 2001 č. 1033 + P

o zřízení Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů

Vazba na záznam z jednání vlády: Vedení MŽP

V l á d a

I. z ř i z u j e Radu vlády pro rovné příležitosti žen a mužů (dále jen "Rada");

II. s c h v a l u j e statut Rady, obsažený v příloze tohoto usnesení;

III. j m e n u j e

1. 1. místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí předsedou Rady,

2. pana JUDr. Miroslava F u c h s e , náměstka ministra práce a sociálních věcí, místopředsedou Rady;

IV. u k l á d á

1. místopředsedovi vlády a ministru zahraničních věcí, ministrům vnitra, spravedlnosti, školství, mládeže a tělovýchovy, financí, zdravotnictví, obrany, pro místní rozvoj, zemědělství a předsedkyni Českého statistického úřadu předložit do 31. října 2001 předsedovi Rady návrhy na členy Rady,

2. předsedovi Rady jmenovat do 31. prosince 2001 členy Rady,

3. 1. místopředsedovi vlády a ministru práce a sociálních věcí

a) zřídit do 31. prosince 2001 sekretariát Rady,

b) zajistit v rozpočtové kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí finanční prostředky na zajištění činnosti sekretariátu Rady,

4. ministru financí provést změnu závazných rozpočtových ukazatelů a ukazatelů regulace zaměstnanosti tak, jak je uvedeno v části II (Předkládací zpráva) předloženého materiálu.


Provedou:
1. místopředseda vlády a
ministr práce a sociálních věcí a
předseda Rady vlády pro
rovné příležitosti žen a mužů,
místopředseda vlády a
ministr zahraničních věcí,
ministři vnitra, spravedlnosti,
školství, mládeže a tělovýchovy,
financí, zdravotnictví, obrany,
pro místní rozvoj, zemědělství
předsedkyně Českého statistického úřadu


Na vědomí:
hejtmani,
přednostové okresních úřadů





S t a t u t

Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů

Článek 1
Úvodní ustanovení

Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů (dále jen "Rada") je stálým poradním orgánem vlády v oblasti vytváření rovných příležitostí pro ženy a muže.
Článek 2
Působnost

(1) Rada připravuje návrhy směřující k prosazování a dosažení rovných příležitostí pro ženy a muže.

(2) Rada zejména
Článek 3
Složení Rady

(1) Rada má 23 členů, kterými jsou předseda, místopředseda (místopředsedové) a další členové.

(2) Předsedu Rady jmenuje a odvolává vláda; je jím zpravidla místopředseda vlády, do jehož působnosti patří sociální věci.

(3) Místopředsedu Rady jmenuje a odvolává vláda. Je jím zpravidla ministr nebo náměstek ministra práce a sociálních věcí. Členy Rady jmenuje a odvolává předseda Rady. Členy Rady uvedené v odstavci 4 písm. a) až j) jmenuje předseda Rady na základě návrhů příslušných ministrů; v případě, že věcná působnost ministerstva vztahující se k problematice rovnosti žen a mužů nepatří do gesce žádného z náměstků ministra, ale patří do gesce vrchního ředitele, je možné za člena Rady místo náměstka ministra jmenovat vrchního ředitele.

(4) Členy Rady jsou (5) Funkční období členů Rady je čtyřleté a kryje se s funkčním obdobím vlády. Pokud byl některý člen Rady jmenován v průběhu funkčního období vlády, rovněž skončí jeho funkční období zároveň s koncem funkčního období vlády. Počet opakovaných jmenování není omezen.

(6) Rada v dosavadním složení vykonává po skončení funkčního období vlády činnost do té doby, než je jmenována Rada nová.

(7) Členství v Radě automaticky končí
(8) Členství v Radě je nezastupitelné, s výjimkou zastupování na zasedání Rady za podmínek uvedených v článku 5 odst. 4 a 5.

(9) Pravidla upravující činnost Rady, jejích výborů a pracovních skupin se vztahují přiměřeně i na stálé spolupracovníky.
Článek 4
Předseda Rady

(1) Předseda Rady odpovídá za činnost Rady vládě.

(2) Předseda Rady svolává a řídí zasedání Rady. Zasedání Rady se konají podle potřeby, nejméně však třikrát ročně.

(3) Předseda Rady dále zejména
(4) Po dobu nepřítomnosti předsedy Rady zastupuje předsedu Rady a řídí zasedání Rady místopředseda Rady. V odůvodněných případech může předseda Rady pověřit svoláváním a řízením zasedání místopředsedu trvale, pak se jedná o tzv. výkonného místopředsedu.

(5) Pokud je to odůvodněno rozsahem činnosti Rady, může předseda Rady navrhnout vládě jmenování dalších místopředsedů Rady. Dalším místopředsedou Rady je zpravidla některý z předsedů výborů Rady.
Článek 5
Členové Rady

(1) Členové Rady jsou povinni účastnit se zasedání Rady a schůzí či jednání výborů a pracovních skupin, do kterých jsou zařazeni (dále jen "jednání Rady").

(2) Členové Rady mají právo předkládat Radě návrhy a podílet se na jejím jednání. Mají právo účastnit se jakéhokoliv jednání výborů a pracovních skupin Rady.

(3) Pokud se člen Rady nemůže jednání účastnit, je jeho povinností omluvit se předem předsedovi Rady (prostřednictvím sekretariátu Rady) a zaslat alespoň neformální písemné vyjádření k jednotlivým bodům programu.

(4) V případě nemoci nebo z jiných důvodů zvláště hodných zřetele, může člen Rady zastupující státní správu vyslat na jednání Rady jiného zaměstnance téhož úřadu (dále jen "zástupce"). Zástupce se musí nejpozději před započetím jednání Rady prokázat písemným zmocněním, podepsaným zastupovaným členem Rady.

(5) Zástupce smí hlasovat jen tehdy, když jej zastupovaný člen hlasováním k jednotlivým bodům výslovně pověřil.
Článek 6
Výbory Rady

(1) Rada zřizuje podle potřeby z řad svých členů stálé výbory. K práci ve výboru mohou být přizváni i externí spolupracovníci.

(2) O zřízení a zrušení výboru rozhoduje Rada. Předsedou výboru může být jen člen Rady. Výbory musí být vyjmenovány ve statutu Rady.

(3) Každý výbor musí mít svůj statut, který schvaluje Rada. Ve statutu výboru musí být kromě jiného uvedeno, zda se jednání výboru řídí podle stejného jednacího řádu jako jednání Rady, nebo zda výbor jedná podle vlastního jednacího řádu.
Článek 7
Pracovní skupiny

(1) Rada může podle potřeby zřizovat dočasné pracovní skupiny. Mohou být zřízeny "uvnitř" výborů i "napříč" výbory Rady.

(2) Pracovní skupiny zřizuje a ruší předseda Rady, zpravidla na návrh členů Rady. Předsedou (vedoucím) pracovní skupiny může být jen člen Rady. K práci v pracovní skupině mohou být přizváni i externí spolupracovníci.

(3) Pracovní skupiny se zabývají dílčími otázkami z oblasti působnosti Rady, zejména připravují podklady pro zasedání Rady.
Článek 8
Externí spolupráce

(1) Předseda Rady může požádat o spolupráci zaměstnance státní správy, kteří nejsou členy Rady, případně externí odborníky (dále jen "experti").

(2) Experti se mohou na pozvání předsedy Rady účastnit jednání Rady ad hoc jako hosté k určité problematice, nebo se mohou účastnit práce ve výborech a pracovních skupinách jako stálí spolupracovníci.

Článek 9
Sekretariát Rady

(1) Činnost Rady (včetně činnosti jejích výborů i pracovních skupin) zabezpečuje sekretariát Rady (dále jen "sekretariát"), který je organizační součástí Ministerstva práce a sociálních věcí.

(2) Sekretariát Rady zejména
(3) Za plnění úkolů sekretariátu Rady odpovídá a jeho činnost řídí ředitel sekretariátu Rady. Ředitele sekretariátu Rady do funkce jmenuje a odvolává ministr práce a sociálních věcí.

(4) Ředitel sekretariátu Rady je zpravidla také tajemníkem Rady; výjimečně může být tajemníkem Rady jeden z jejích členů, pak se na něj následující věta nevztahuje. Ředitel sekretariátu Rady se účastní zasedání Rady s hlasem poradním. Řídí činnost sekretariátu Rady v souladu s pokyny předsedy Rady.

(5) Sekretariát Rady pravidelně aktualizuje informace zveřejněné o Radě a výstupech z její činnosti na www stránce Úřadu vlády. Informace musí obsahovat také výčet všech výborů i pracovních skupin.
Článek 10
Náklady na činnost a odměny

(1) Náklady na činnost Rady jsou hrazeny z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí. Jednání Rady i jejích výborů a pracovních skupin se konají v zařízeních Ministerstva práce a sociálních věcí.

(2) Členové Rady nemají nárok na odměnu za výkon funkce, jedná se o veřejnou funkci.

(3) Odměna přísluší v souladu s platnými předpisy těm členům Rady a expertům, kteří nejsou zaměstnanci státní ani veřejné správy, za práci kterou pro Radu prokazatelně vykonávají na objednávku (tedy jako službu) nebo na základě dohod o práci konané mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti). Objednávku vystavuje, resp. dohodu uzavírá, Ministerstvo práce a sociálních věcí. Výši odměny navrhuje předseda Rady.

(4) Na návrh předsedy Rady může být přiznána jako součást nároků vyplývajících z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr podle odst. 3 i náhrada cestovních výdajů podle zákona č.119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů.
Článek 11
Jednací řád Rady

(1) Jednací řád Rady upravuje způsob jednání Rady a zpravidla i jednání jejích výborů a pracovních skupin. Jednací řád Rady, jeho změny a doplňky, schvaluje Rada.

(2) V odůvodněných případech mohou mít výbory Rady samostatný jednací řád. Takové jednací řády schvaluje Rada.

(3) Pracovní skupiny jednají zpravidla neformálně a rozhodují konsensuálně. Pokud je to třeba, řídí se přiměřeně jednacím řádem Rady, případně jednacím řádem výboru, v jehož rámci působí. Předseda Rady rozhoduje při zřízení pracovní skupiny o tom, kterým jednacím řádem se bude skupina řídit.
Článek 12
Závěrečná ustanovení

(1) Změny a doplňky tohoto statutu schvaluje vláda.

(2) Tento statut je přístupný veřejnosti na www stránce Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu vlády. Na www stránce se zveřejňuje vždy úplné platné znění statutu.

(3) Tento statut nabývá účinnosti dne 10. října 2001.