Úvodní stránka > Jednání vlády > Dokumenty vlády > 2001 > 2001-10-22

   

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

USNESENÍ
VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY
ze dne 22. října 2001 č. 1082 + P

o Statutu Rady vlády České republiky
pro lidská práva


Vazba na záznam z jednání vlády:

V l á d a

I. m ě n í usnesení vlády ze 17. února 1999 č. 132, k návrhu statutu Rady vlády České republiky pro lidská práva a k návrhu na jmenování zástupců veřejnosti členy Rady vlády České republiky pro lidská práva, ve znění usnesení vlády z 8. listopadu 2000 č. 1104, tak, že se zrušuje příloha uvedeného usnesení, Statut Rady vlády České republiky pro lidská práva;

II. s c h v a l u j e Statut Rady vlády České republiky pro lidská práva, obsažený v příloze tohoto usnesení.




S t a t u t

Rady vlády České republiky pro lidská práva


Článek 1
Úvodní ustanovení

(1) Rada vlády České republiky pro lidská práva (dále jen "Rada") je stálým poradním orgánem vlády v oblasti ochrany lidských práv a základních svobod.
(2) Rada byla zřízena usnesením vlády z 9. prosince 1998 č. 809.
Článek 2
Působnost Rady

(1) Rada ve své činnosti sleduje dodržování Ústavy České republiky, Listiny základních práv a svobod, mezinárodních smluv o lidských právech a základních svobodách, jimiž je Česká republika vázána, a dalších právních norem upravujících ochranu a dodržování lidských práv a základních svobod a působí ke zvýšení obecného povědomí o lidských právech a způsobech jejich prosazování.
(2) Rada zejména (3) Rada se ve spolupráci s ústředními orgány státní správy a nevládními neziskovými organizacemi podílí prostřednictvím předsedy Rady na plnění závazků vlády, spočívajících v podávání zpráv o plnění jednotlivých mezinárodních smluv.
(4) Návrhy Rady podle tohoto článku předkládá Rada prostřednictvím člena vlády, v jehož působnosti je činnost Rady, k projednání vládě nebo příslušným členům vlády a vedoucím ostatních ústředních orgánů státní správy.
Článek 3
Složení Rady

(1) Rada má 20 členů, předsedu a místopředsedu. Počet členů Rady – představitelů ústředních orgánů státní správy je roven počtu členů Rady – představitelů občanské a odborné veřejnosti a akademické obce, zabývajících se problematikou ochrany a dodržování lidských práv a základních svobod a působících ke zvýšení obecného povědomí o lidských právech a způsobech jejich prosazování. Členové Rady mají své stálé zástupce.
(2) Předsedu Rady jmenuje a odvolává vláda; je jím zmocněnec vlády pro lidská práva.
(3) Místopředsedou Rady je zástupce ředitele odboru pro lidská práva Úřadu vlády. Na návrh předsedy Rady jej do funkce zástupce ředitele odboru jmenuje vedoucí Úřadu vlády. Členy Rady – představitele ústředních orgánů státní správy a jejich stálé zástupce, jmenuje a odvolává na návrh příslušného ministra nebo předsedy Úřadu pro veřejné informační systémy, předseda Rady. Členy Rady – představitele občanské a odborné veřejnosti a akademické obce a jejich stálé zástupce jmenuje po projednání v Radě na návrh předsedy Rady, vláda. Členy Rady jsou: (4) Funkční období členů Rady je čtyřleté. Členové Rady po skončení funkčního období vlády vykonávají činnost do té doby, než jsou jmenování členové noví. Toto ustanovení se vztahuje i na stálé zástupce.
(5) Představitel občanské a odborné veřejnosti a akademické obce, stejně jako jeho stálý zástupce, může být členem Rady nejvýše dvě po sobě jdoucí funkční období.
(6) Členství v Radě končí: (8) Zastupitelnost řeší účast stálého zástupce člena Rady.
(9) Pravidla upravující činnost Rady, Výborů a pracovních skupin se vztahují přiměřeně i na stálé spolupracovníky.
Článek 4
Předseda a místopředseda Rady

(1) Předseda Rady odpovídá za činnost Rady vládě.
(2) Předseda Rady svolává a řídí zasedání Rady. Zasedání Rady se konají podle potřeby, nejméně však čtyřikrát v průběhu kalendářního roku. Na návrh jedné třetiny členů Rady svolá předseda Rady zasedání Rady tak, aby se uskutečnilo do tří týdnů od podání návrhu.
(3) Předseda Rady dále zejména: (4) Po dobu nepřítomnosti předsedy Rady zastupuje předsedu Rady a řídí její jednání místopředseda Rady.
(5) Pokud je to odůvodněno rozsahem činnosti Rady, může předseda Rady navrhnout vládě jmenování dalších místopředsedů Rady.
Článek 5
Členové Rady

(1) Členové Rady se účastní zasedání Rady osobně nebo prostřednictvím svého stálého zástupce.
(2) Členové Rady předkládají Radě návrhy a podílejí se na jejím jednání. Členové Rady se mohou účastnit i jednání Výborů a pracovních skupin.
(3) Pokud se člen Rady ani jeho stálý zástupce nemůže jednání účastnit, omluví se předem předsedovi Rady (prostřednictvím sekretariátu Rady) a zašle alespoň neformální písemné vyjádření k jednotlivým bodům programu.
(4) Stálý zástupce se zasedání Rady s právem hlasovat účastní pouze tehdy, není-li přítomen příslušný člen Rady. Stálý zástupce má na zasedání, kterého se takto účastní, všechna práva a povinnosti člena Rady a pro účely hlasování se považuje za člena Rady.
Článek 6
Výbory Rady

(1) Rada zřizuje podle potřeby stálé Výbory. K práci ve Výboru mohou být přizváni i externí spolupracovníci.
(2) O zřízení a zrušení Výboru rozhoduje Rada. Členy Výboru jmenuje předseda Rady zpravidla na návrh členů Rady. Předsedu Výboru jmenuje předseda Rady na návrh Výboru. Činnost Výboru zabezpečuje tajemník Výboru – pracovník sekretariátu Rady.
(3) Rada má zejména tyto Výbory: (4) Výbory zejména (5) Statut a jednací řád Výboru schvaluje Rada.
Článek 7
Pracovní skupiny

(1) Rada může podle potřeby zřizovat dočasné pracovní skupiny. Mohou být zřízeny "uvnitř" Výborů i "napříč" Výbory. Pracovní skupiny nemají vlastní statut.
(2) Pracovní skupiny zřizuje a ruší předseda Rady zpravidla na návrh členů Rady. Předsedou (vedoucím) pracovní skupiny může být jen člen Rady. K práci v pracovní skupině mohou být přizváni i externí spolupracovníci.
(3) Pracovní skupiny se zabývají dílčími otázkami z oblasti působnosti Rady, zejména připravují podklady pro zasedání Rady.
Článek 8
Externí spolupráce

(1) Rada může požádat o spolupráci zaměstnance státní správy, kteří nejsou členy Rady, případně externí odborníky (dále jen „experti").
(2) Experti se mohou na pozvání předsedy Rady na návrh člena Rady či jeho stálého zástupce, účastnit jednání Rady ad hoc jako hosté k určité problematice, nebo se mohou účastnit práce ve Výborech a pracovních skupinách jako stálí spolupracovníci.
Článek 9
Sekretariát Rady

(1) Činnost Rady (včetně činnosti Výborů i pracovních skupin) zabezpečuje sekretariát Rady (dále jen "sekretariát"), který je organizační součástí Úřadu vlády.
(2) Sekretariát zejména (3) Za plnění úkolů sekretariátu odpovídá a činnost sekretariátu řídí ředitel sekretariátu. Ředitele sekretariátu do funkce jmenuje a odvolává ministr a vedoucí Úřadu vlády na návrh předsedy Rady.
(4) Ředitel sekretariátu je tajemníkem Rady, účastní se zasedání Rady s hlasem poradním a řídí činnost sekretariátu v souladu s pokyny předsedy Rady.
(5) Sekretariát pravidelně aktualizuje informace zveřejněné o Radě a výstupech z její činnosti na www stránce Úřadu vlády. Informace musí obsahovat také výčet všech Výborů i pracovních skupin.
Článek 10
Náklady na činnost a odměny

(1) Náklady na činnost Rady jsou hrazeny z rozpočtu Úřadu vlády. Jednání Rady, Výborů a pracovních skupin se konají v zařízeních tohoto úřadu.
(2) Členové Rady mají nárok na úhradu prokazatelných cestovních nákladů, v souladu s platnými právními předpisy. Pracovní cesty schvaluje předseda Rady.
(3) Členové Rady nemají nárok na odměnu za výkon funkce.
(4) Odměna přísluší v souladu s platnými předpisy těm členům Rady, kteří nejsou zaměstnanci státní ani veřejné správy za práci, kterou pro Radu prokazatelně vykonávají na objednávku (tedy jako službu) nebo na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti). Taková odměna náleží ve výši schválené ministrem a vedoucím Úřadu vlády. Výši odměny navrhuje předseda Rady.
(5) Na návrh předsedy Rady může být přiznána náhrada cestovních výdajů a/nebo odměna za vykonanou práci i expertovi, který s Radou spolupracuje. Pro tyto náhrady a odměny platí stejný administrativní režim jako pro členy Rady.
Článek 11
Jednací řád Rady

(1) Jednací řád Rady upravuje způsob jednání Rady i jednání Výborů a pracovních skupin. Jednací řád Rady, jeho změny a doplňky, schvaluje Rada.
(2) V odůvodněných případech mohou mít Výbory samostatný jednací řád. Takové jednací řády schvaluje Rada.
(3) Pracovní skupiny jednají zpravidla neformálně a rozhodují konsensuálně. Pokud je to třeba, řídí se přiměřeně jednacím řádem Rady, případně jednacím řádem Výboru, v jehož rámci působí. Předseda Rady rozhoduje při zřízení pracovní skupiny o tom, kterým jednacím řádem se bude skupina řídit.
Článek 12
Závěrečná ustanovení

(1) Změny a doplňky tohoto statutu schvaluje vláda.
(2) Rada ustavená podle předchozího statutu se považuje za Radu ustavenou podle tohoto statutu.
(3) Tento statut je přístupný veřejnosti na www stránce a v sídle Úřadu vlády. Na www stránce se zveřejňuje vždy úplné platné znění statutu.
(4) Tento statut nabývá účinnosti dne 22. října 2001.