Úvodní stránka > Jednání vlády > Dokumenty vlády > 2002 > 2002-08-07

   

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

USNESENÍ
VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY
ze dne 7. srpna 2002 č. 769 + P

o Statutu Rady pro výzkum a vývoj a
o jmenování členů Rady pro výzkum a vývoj


Vazba na záznam z jednání vlády: Vedení MŽP

V l á d a

I. s c h v a l u j e Statut Rady pro výzkum a vývoj uvedený v příloze tohoto usnesení;

II. z r u š u j e Statut Rady vlády České republiky pro výzkum a vývoj schválený usnesením vlády ze dne 13. června 2001 č. 589, k návrhu Statutu Rady vlády České republiky pro výzkum a vývoj;

III. j m e n u j e členy Rady pro výzkum a vývoj s účinností od 8. srpna 2002:

1. Ing. Josefa B o u š k u, CSc.,

2. prof. JUDr. Jana D ě d i č e,

3. Ing. Milana H o l l a, CSc.,

4. prof. MUDr. Cyrila H ö s ch l a, DrSc.,

5. Ing. Miroslava J a n e č k a, CSc.,

6. Ing. Rostislava M a ch a, DrSc.,

7. Ing. Vladimíra N e k v a s i l a, DrSc.,

8. prof. PhDr. Martina P o t ů č k a, CSc., MSc.,

9. plk. doc. Ing. Václava P ř e n o s i l a, CSc.,

10. prof. Ing. Jaroslava P u r m e n s k é h o, DrSc.,

11. MUDr. Vladimíra V i k l i c k é h o, CSc.,

12. prof. Ing. Zdeňka V o s t r a c k é h o, DrSc.,

13. prof. RNDr. Jiřího Z l a t u š k u, CSc.,

14. prof. Ing. Petra Z u n u, CSc.


Provede:

předseda vlády




Statut
Rady pro výzkum a vývoj
Článek 1
Úvodní ustanovení

(1) Rada pro výzkum a vývoj (dále jen „Rada“) je odborným a poradním orgánem vlády České republiky (dále jen „vláda“) pro oblast výzkumu a vývoje.

(2) Zřízení Rady, úkoly Rady, jmenování jejích členů a činnost Rady jsou upraveny zákonem č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje), (dále jen „zákon“).

Článek 2
Působnost
(1) Rada (2) Při plnění úkolů Rada spolupracuje s ústředními správními úřady a institucemi zabývajícími se výzkumem a vývojem.

(3) Rada předkládá jednou za rok vládě zprávu o své činnosti a podle potřeby informace o situaci v oblasti výzkumu a vývoje.

Článek 3

Orgány Rady jsou předseda Rady a předsednictvo Rady.

Článek 4
Předseda Rady

(1) Předsedou Rady je člen vlády. Předsedu Rady jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy vlády. Předseda Rady odpovídá vládě za činnost Rady.

(2) Předseda Rady zejména

(3) Předsedu Rady zastupuje první místopředseda Rady nebo předsedou Rady pověřený místopředseda Rady.


Článek 5
Předsednictvo Rady

(1) Předsednictvo Rady tvoří předseda Rady a tři místopředsedové Rady.

(2) Předsednictvo Rady zejména

(3) Místopředsedové Rady jsou voleni tajnou volbou z řad členů Rady. Návrhy kandidátů na funkci místopředsedy Rady podávají členové Rady.

(4) Jednání předsednictva Rady se konají podle potřeby, zpravidla jednou týdně. Jednání řídí předseda Rady. V době nepřítomnosti předsedy Rady řídí činnost a jednání předsednictva Rady první místopředseda Rady nebo předsedou Rady pověřený místopředseda Rady.

(5) Jednání předsednictva Rady se zúčastňuje ředitel sekretariátu Rady s hlasem poradním.

Článek 6
Členové Rady

(1) Rada má 15 členů včetně předsedy Rady. Členství v Radě je veřejnou funkcí, která nezakládá pracovněprávní poměr k České republice.

(2) Funkční období členů Rady s výjimkou předsedy Rady je čtyřleté. Člen Rady může být jmenován do Rady nejvýše na dvě po sobě následující funkční období.

(3) Členství v Radě je nezastupitelné.

(4) Členy Rady s výjimkou předsedy Rady jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy Rady.

(5) Kandidáty na členy Rady navrhuje vládě předseda Rady po projednání v Radě ze zástupců poskytovatelů podpory výzkumu a vývoje z veřejných prostředků, z představitelů institucí zabývajících se výzkumem a vývojem, zejména Akademie věd České republiky, veřejných vysokých škol, resortních a dalších výzkumných ústavů a institucí zabývajících se vývojem a z představitelů odborné veřejnosti, které navrhují fyzické osoby zabývající se výzkumem a vývojem.

(6) K podávání návrhů na členy Rady předseda Rady písemně vyzve subjekty uvedené v odstavci 5 a Grantovou agenturu zpravidla 3 měsíce před ukončením funkčního období stávajících členů Rady.

(7) Členové Rady

(8) Členové Rady nesmějí být členy odborných komisí Rady, orgánů Grantové agentury a členy hodnotících komisí pro hodnocení návrhů nebo výsledků výzkumných záměrů nebo členy odborných poradních orgánů pro hodnocení návrhů projektů výzkumu a vývoje.

(9) Nemůže-li se člen Rady zúčastnit zasedání Rady, je oprávněn zaslat v listinné nebo v elektronické podobě stanovisko sekretariátu Rady, který je předloží Radě k projednání.

(10) V případě, že některý z členů Rady nebude moci po dobu nejméně tří měsíců vykonávat svou funkci a vysloví-li s tím souhlas nadpoloviční většina všech členů Rady, může předseda Rady navrhnout vládě odvolání člena Rady a jmenování nového člena Rady.

Poradní a pracovní orgány
Článek 7
Odborné komise

(1) Poradními orgány Rady jsou (2) Odborná komise v oblasti své působnosti zejména (3) Odborná komise má 12 členů. Funkční období členů odborné komise je čtyřleté. Člen odborné komise může být jmenován nejvýše na dvě po sobě následující funkční období.

(4) Členové odborné komise jsou jmenováni předsedou Rady na návrh Rady z kandidátů navržených ústředními správními úřady, organizačními složkami České republiky nebo právnickými osobami zabývajícími se výzkumem a vývojem, uživateli výsledků výzkumu a vývoje nebo jejich zástupci nebo skupinami nejméně pěti fyzických osob prokazatelně aktivně činných v oblasti výzkumu a vývoje. Předseda Rady je vázán návrhem Rady.

(5) K podávání návrhů kandidátů vyzve Rada osoby uvedené v odstavci 4 písemně zpravidla 3 měsíce před ukončením funkčního období stávajících členů odborné komise.

(6) Členství v odborné komisi je neslučitelné se současným členstvím v

(7) Odborná komise pracuje nezávisle a samostatně. Její činnost řídí a zodpovídá za ni předseda odborné komise jmenovaný předsedou Rady na návrh Rady. Předseda Rady je vázán návrhem Rady.

(8) Úkoly odborné komisi zadává Rada prostřednictvím zpravodaje, který je předá předsedovi odborné komise. Výsledek práce odborné komise předá předseda odborné komise Radě prostřednictvím zpravodaje.

(9) Činnost odborné komise se řídí statutem odborné komise a jednacím řádem odborné komise, které schvaluje předseda Rady na návrh Rady. Předseda Rady je vázán návrhem Rady.

(10) Funkce člena odborné komise je veřejnou funkcí, která nezakládá pracovněprávní poměr k České republice.

Článek 8
Pracovní komise

(1) Pracovní komise je pracovním orgánem Rady. Rada ji může zřídit pro zpracování podkladů, pokud jejich zpracování není v působnosti odborné komise podle článku 7 odst. 2 nebo nebylo odborné komisi zadáno podle článku 7 odst. 8.

(2) Členové pracovní komise jsou jmenováni předsedou Rady na návrh Rady. Předseda Rady je vázán návrhem Rady.

(3) Činnost pracovní komise řídí a zodpovídá za ni předseda pracovní komise jmenovaný předsedou Rady na návrh Rady.

(4) Úkoly pracovní komisi zadává Rada prostřednictvím zpravodaje, který je předá předsedovi pracovní komise. Výsledný materiál pracovní komise předá její předseda Radě prostřednictvím zpravodaje.

(5) Činnost pracovní komise se řídí statutem pracovní komise a jednacím řádem pracovní komise, které schvaluje předseda Rady na návrh Rady. Předseda Rady je vázán návrhem Rady.

(6) Funkce člena pracovní komise je veřejnou funkcí, která nezakládá pracovněprávní poměr k České republice.

Článek 9
Zpravodaj

(1) Pro řešení vybraných úkolů může Rada jmenovat zpravodaje ze členů Rady. Návrh těchto úkolů předkládá Radě předsednictvo Rady. Jde-li o úkol zadaný odborné komisi, jmenuje Rada zpravodaje vždy.

(2) Zpravodaj zejména

(3) Činnost zpravodaje končí (4) Pro řešení rozsáhlých úkolů může Rada navrhnout ustavení pracovní skupiny, kterou vede zpravodaj. Pracovní skupinu zřizuje a ruší předseda Rady na návrh Rady. Členy pracovní skupiny jsou členové Rady.

Článek 10
Přizvaní odborníci

(1) Předseda Rady, předseda pracovní komise nebo zpravodaj mohou k řešení vybrané problematiky požádat o spolupráci fyzické osoby, které nejsou členy Rady, ale jsou odborníky na vybranou problematiku (dále jen „přizvaní odborníci“). Přizvaní odborníci se mohou na pozvání zúčastnit zasedání Rady, jednání pracovní komise nebo jednání pracovní skupiny.

(2) Přizvané odborníky může Rada požádat o zpracování písemného odborného stanoviska k projednávané problematice.

(3) Na zasedání Rady a jednáních poradních nebo pracovních orgánů mají přizvaní odborníci poradní hlas.

Článek 11
Sekretariát Rady

(1) Činnost Rady a pracovních skupin zabezpečuje sekretariát Rady, který je odborem Úřadu vlády České republiky.

(2) Sekretariát Rady zejména

(3) Ředitel sekretariátu Rady (4) Ředitele sekretariátu Rady jmenuje a odvolává vedoucí Úřadu vlády České republiky na návrh předsedy Rady po projednání na zasedání Rady.

(5) Činnosti sekretariátu Rady neupravené tímto Statutem se řídí Organizačním řádem Úřadu vlády České republiky.

Článek 12
Zasedání Rady

(1) Zasedání Rady se konají zpravidla jednou za tři týdny, nejméně však jedenkrát za dva měsíce. Termíny zasedání Rady stanoví Rada nejméně 3 měsíce před jejich konáním.

(2) Mimořádné zasedání Rady se koná na žádost vlády nebo na žádost jedné třetiny členů Rady, a to do pěti dnů od obdržení této žádosti.

(3) Po dohodě příslušného člena vlády s předsedou Rady se zasedání Rady jako stálí hosté účastní náměstci vedoucích ústředních správních úřadů. Funkce stálého hosta je nezastupitelná s výjimkou případu, kdy je ústřední správní úřad předkladatelem materiálu pro jednání Rady.

(4) Postup při jednání Rady upravuje Jednací řád Rady, který schvaluje Rada na návrh předsedy Rady.

Článek 13
Pověření

Rada může pověřit předsednictvo Rady vyřizováním neodkladných záležitostí spojených s úkoly Rady v době mezi dvěma zasedáními Rady.

Článek 14
Náklady na činnost a odměny

(1) Náklady na činnost Rady jsou hrazeny z výdajů na výzkum a vývoj rozpočtové kapitoly Úřadu vlády České republiky.

(2) Členové Rady a členové pracovních a poradních orgánů Rady mají nárok na úhradu prokazatelných cestovních nákladů v souladu s obecně závaznými právními předpisy.

(3) Odměny za výkon veřejné funkce členům Rady stanoví vláda (§ 35 odst. 6 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů - zákon o podpoře výzkumu a vývoje) na návrh předsedy Rady.

(4) Odměna přizvaným odborníkům se stanoví v souladu s obecně závaznými právními předpisy.


Článek 15
Závěrečné ustanovení

Tento statut nabývá účinnosti dnem 7. srpna 2002.