Úvodní stránka > Jednání vlády > Dokumenty vlády > 2004 > 2004-01-28

   

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

USNESENÍ
VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY
ze dne 28. ledna 2004 č. 98 + 2P

o Podmínkách pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům
nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele


Vazba na záznam z jednání vlády: Vedení MŽP

V l á d a

I. s c h v a l u j e

1. Podmínky pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele na základě čl. I bodu 5 písm. f) zákona č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, uvedené v příloze č. 1 tohoto usnesení,

2. Statut Komise pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele, uvedený v příloze č. 2 tohoto usnesení;

II. b e r e n a v ě d o m í , že

1. pro převod nemovitostí podle bodu I/1 tohoto usnesení budou navrženy všechny nemovitosti ve správě Fondu dětí a mládeže “v likvidaci”,

2. spolu s nemovitostmi, převáděnými podle tohoto usnesení, bude bezúplatně převáděn i movitý majetek, který tvoří příslušenství převáděné nemovitosti.


Na vědomí:

hejtmani


Místopředseda vlády

Mgr. Bohuslav S o b o t k a , v. r.





P ř í l o h a č. 1

k usnesení vlády
ze dne 28. ledna 2004 č. 98

P o d m í n k y

pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí
ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele na základě
čl. I bodu 5 písm. f) zákona č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže
a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Článek 1

Výběrové řízení vypíše v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a těmito podmínkami likvidátor Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” (dále jen “likvidátor”).

Článek 2

Nemovitosti budou na nové nabyvatele likvidátorem převáděny smluvně. Smlouvy budou obsahovat podmínky převodu podle těchto kriterií a podmínek a sankce za jejich nedodržení. Likvidátor je povinen tyto podmínky vyhlásit při vypsání výběrového řízení.

Článek 3

Do výběrového řízení se mohou přihlásit pouze občanská sdružení dětí a mládeže, občanská sdružení, zabývající se sportem a tělovýchovou, školy a školská zařízení, popřípadě územní samosprávné celky, pokud splňují následující podmínky:

A. Projekt předloží ústředí občanského sdružení za všechny své články.

B. Zájemci z řad občanských sdružení musí prokázat, že nejméně od roku 1995 trvale celoročně pracují s dětmi a mládeží a jejich občanské sdružení je registrováno na Ministerstvu vnitra. Doba existence sdružení se prokazuje úředně ověřenou kopií stanov sdružení s registrací Ministerstva vnitra, práce s dětmi a mládeží vyjádřením obce. Pro tento účel není za práci s dětmi a mládeží považováno výlučné pořádání (organizování) prázdninových, pracovních a podobných táborů a soustředění, poznávacích zájezdů pro děti a mládež v tuzemsku a v zahraničí nebo příležitostných akcí.



C. Nemovitosti budou právnickým osobám, uvedeným v článku 3, převedeny pouze v případě, že převáděnou nemovitost budou využívat pro děti a mládež nebo nemovitost bude sloužit jako škola nebo školské zařízení.

D. Využitím pro děti a mládež se rozumí využití pro přímou práci s dětmi a mládeží (například jako klubovny, ubytovací zařízení pro členy sdružení nebo neorganizované děti a mládež z České republiky do 26 let věku o víkendech a prázdninách) a potřebné provozní zázemí; za tuto činnost není považováno komerční využití objektu a následné spotřebování získaných finančních prostředků pro přímou práci s dětmi a mládeží.

E. Zájem o nemovitost zájemce projeví předložením přihlášky v pěti vyhotoveních do stanoveného data na adresu likvidátora.

F. Pro účely tohoto výběrového řízení jsou občanská sdružení dětí a mládeže definována takto:

a) jejich členská základna je nejméně ze 70ti % tvořena občany ve věku do dovršení 26 let k datu předložení přihlášky, což doloží čestným prohlášením,

b) práci s dětmi a nebo mládeží mají uvedenu ve svých stanovách jako hlavní činnost sdružení.

G. Pro účely tohoto výběrového řízení jsou občanská sdružení zabývající se sportem a tělovýchovou definována následovně:

a) jejich členská základna je nejméně ze 70ti % tvořena občany ve věku do dovršení 26 let k datu předložení přihlášky, což doloží čestným prohlášením,

b) práci s dětmi a mládeží mají uvedenu ve svých stanovách, jako hlavní činnost sdružení mají uveden sport a tělovýchovu.

H. Pokud se převod nemovitosti na nabyvatele, který zvítězil ve výběrovém řízení, z jakýchkoliv důvodů neuskuteční, bude nemovitost nabídnuta dalšímu žadateli v pořadí vyhodnocených projektů.

I. Pokud zanikne subjekt, který se stal nabyvatelem nemovitosti podle těchto kriterií, majetek přechází zpět do vlastnictví státu (v průběhu likvidace do správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci”, po ukončení likvidace do příslušnosti hospodaření Ministerstva financí). Pokud nemovitost přejde do vlastnictví státu v době likvidace, bude nabídnuta k bezúplatnému převodu žadateli, který ve výběrovém řízení na tuto nemovitost byl další v pořadí.





J. Nemovitosti, uvedené v seznamu pro bezúplatný převod, automaticky přecházejí do skupiny majetku, určeného k jinému způsobu vypořádání podle bodu 5 písm. c) zákona č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pokud o ně neprojeví žádný subjekt, vymezený uvedeným zákonem, zájem.
Článek 4

Přihláška musí obsahovat:

1. vyplněný formulář přihlášky, obsahující informace o žadateli,

2. úředně ověřenou kopii zřizovací listiny nebo jiného dokladu, kterým byla právnická osoba zřízena (netýká se krajů),

3. platnou nájemní smlouvu o pronájmu, uzavřenou s Fondem dětí a mládeže, pokud žadatel již objekt využívá,

4. u občanských sdružení dětí a mládeže dále vyjádření obce, ve které má organizace sídlo, o jeho činnosti, včetně hodnocení kvality této činnosti,

5. prohlášení žadatele, že v případě úspěchu ve výběrovém řízení bere na vědomí podmínky využití objektu, vyhlášené ve výběrovém řízení a že s nimi souhlasí,

6. projekt níže předepsaného obsahu.


Povinný obsah projektu:

1. činnosti v nemovitosti provozované nebo zamýšlené,

2. frekvence využití nemovitosti v průběhu celého roku,

3. počet osob, které budou nemovitost využívat (cílová skupina, které bude objekt sloužit),

4. předpokládané financování provozu, oprav, údržby, rekonstrukce a případně stavebních úprav nemovitosti,

5. způsob zabezpečení dozoru v objektu včetně správcování, způsob zabezpečení objektu,

6. uvažovaná participace na využití objektu s dalšími organizacemi,



7. tabulková část projektu.

Poznámka: body 1 až 6 budou podrobně rozpracovány v textové části.

Přihláška musí být zkompletována a svázána v nedělitelný samostatný svazek, jednotlivě každý výtisk zvlášť a opatřena pečetí (například přelepkou s razítkem organizace). Pokud přihláška nebude obsahovat uvedené náležitosti, bude vyřazena z výběrového řízení.

Článek 5

Využití objektu pro děti a mládež je přípustné pouze za následujících podmínek:

1. Objekt musí být využíván pro přímou práci s dětmi a mládeží, u občanských sdružení dětí a mládeže pak především pro členy občanských sdružení do 26 let (nabyvatelů i dalších spolupracujících), dále pro neorganizované děti a mládež.

2. Nabyvatel není oprávněn využívat nemovitost převážně ke komerčním účelům, tj. pronájem plochy ke komerčním účelům nesmí v kalendářním roce přesáhnout 40 % celkové využitelné plochy nebo celkového časového využití objektu (jak u celoročně tak i sezónně využitelných budov). Dále není nabyvatel oprávněn pronajímat takto získanou nemovitost třetím osobám k dlouhodobému užívání či správě na dobu delší než 5 let.

3. Veškeré výnosy z komerční činnosti v této nemovitosti musí být v účetnictví vedeny odděleně a případný zisk může být využit pouze k zpětné reinvestici do údržby, opravy, rekonstrukcí nebo jinému zhodnocení převedené nemovitosti. Nabyvatel je oprávněn převedenou nemovitost pronajímat další nestátní neziskové organizaci, která ji bude využívat pro přímou práci s dětmi a mládeží (například letní tábor, akce pro děti a mládež apod.) a jako potřebné provozní zázemí. V tomto případě bude objekt pronajímán pouze za režijní náklady. Způsob využití podléhá kontrole pracovníky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a finančních úřadů.

4. Nabyvatel musí mít k datu podání žádosti a k datu podpisu smlouvy o bezúplatném převodu vyrovnány veškeré známé závazky vůči veřejných rozpočtům, Fondu dětí a mládeže a PHARE, což doloží čestným prohlášením.

5. Majetek, na kterém váznou známé závazky a břemena, bude převáděn na nové nabyvatele pouze v případě, pokud s nimi bude nabyvatel souhlasit a převezme je. Nabyvatel převezme i známé závazky starých ekologických zátěží včetně jejich odstranění.




6. Nabyvatel se zavazuje, že převáděný majetek nepřevede na jinou osobu po dobu 10ti let ode dne účinnosti zápisu vkladu vlastnického práva k převáděné nemovitosti do katastru nemovitostí. V případě, že nabyvatel po uplynutí tohoto období nemovitost převede třetímu subjektu, zavazuje se do 30ti dnů ode dne účinnosti smlouvy o převodu nemovitosti převést do státního rozpočtu částku rovnající se hodnotě převáděné nemovitosti určené znaleckým posudkem, zpracovaným podle platného oceňovacího předpisu v době jejího nabytí.

7. Ve větším rozsahu je omezení vlastnických práv nepřípustné. Omezení vlastnických práv podle předchozích ustanovení může trvat nejvýše 10 let.

8. Pohledávky Fondu dětí a mládeže na převáděném majetku bude vymáhat likvidátor a výtěžek se stane součástí likvidačního zůstatku.

9. Darovací smlouva zaniká v případě, že nabyvatel nedodrží některou z podmínek, stanovených těmito podmínkami a majetek bude nabyvatelem převeden zpět do správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci”, po jeho výmazu pak bude převeden do příslušnosti hospodaření Ministerstva financí.

Článek 6
Komise pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí
ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele

Pro zajištění III. kola výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” bude ustavena komise, která posoudí předložené projekty na využití nemovitostí (dále jen “Komise”). Pro činnost Komise jsou dány dále uvedené podmínky.

1. Komise se řídí statutem, schváleným vládou.

2. Předsedou Komise je likvidátor.

3. Členy Komise jmenuje likvidátor podle návrhu delegujících orgánů. Likvidátor je pověřen jejím sestavením a vypracováním jednacího řádu Komise.

4. Likvidátor bude při jmenování Komise a vypracování jednacího řádu Komise dále postupovat podle schváleného statutu a následujících pokynů:

a) Komise projedná všechny v termínu přihlášené projekty a vyřadí ty, které neobsahují všechny předepsané náležitosti,




b) projekty, které obsahují veškeré formální náležitosti, výběrová komise posoudí a vybere ten, který nejlépe plní zadané podmínky. Výběr provede hlasováním, o postupu výběru a výsledku hlasování bude u každého posuzovaného projektu proveden písemný záznam,

c) v případě, že bude Komise rozhodovat o velkých administrativních budovách a hotelech, doposud výhradně komerčně využívaných, posoudí vhodnost této nemovitosti pro práci s dětmi a mládeží a při návrhu nového nabyvatele své rozhodnutí odůvodní. Návrh bezúplatného převodu těchto nemovitostí bude vládě předložen jako samostatná část materiálu.




































FORMULÁŘ PŘIHLÁŠKY

do výběrového řízení pro III. kolo bezúplatného převodu nemovitosti ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci”

na nemovitost:
adresa:
číslo parcely: katastrální území:

PLNÝ NÁZEV ORGANIZACE (ŽADATELE) PODLE STANOV NEBO ZŘIZOVACÍ LISTINY:
ADRESA
ORGANIZACE:
    Město/obec:
    Ulice, č.p.:
    PSČ:
IČ ORGANIZACE:
DATUM ZŘÍZENÍ: /VZNIKU/:
STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCE ORGANIZACE:
    Celé jméno:
POČET ČLENŮ ORGANIZACE (vyplní pouze občanské sdružení)
    Do 18 let včetně:
    Od 18 do 26 let včetně:
    Celkový počet členů:
HLAVNÍ NÁPLŇ ORGANIZACE PODLE STANOV NEBO ZŘIZOVACÍ LISTINY (kraj a obec nevyplňují):
Nemovitosti, které již žadatel pro svoji hlavní činnost nabyl z majetku státu (SSM, ČSTV nebo podle zvláštního právního předpisu) nebo obce (nevyplňují kraje a obce)
Při větším počtu uvést přehled v příloze přihlášky
Zdroje financování organizace v roce 2001 a 2002 v tis. Kč a % (pouze občanské sdružení, školy a školská zařízení)
      2001 tis. Kč %
      2002 tis. Kč %
      - dotace ze státního rozpočtu
      - dotace z obcí nebo krajů
      - vlastní zdroje včetně příspěvků členů
- sponzorské dary
Příjem z členských příspěvků (pouze občanské sdružení):
Název organizační složky žadatele, která bude majetek užívat/mít ve správě:
Prohlašuji, že jsem všechny údaje uvedl pravdivě a jsem si vědom toho, že neúplné vyplnění nebo falešné údaje jsou důvodem pro vyřazení z výběrového řízení.

Datum:…………………………….
Podpis statutárního orgánu organizace: …………………………………………






















TABULKOVÁ ČÁST PROJEKTU
Období
20042005200620072008
1.Zamýšlená činnost v nemovitosti (podíl v %)
Vědeckotechnická činnost
Umělecká činnost
Sportovní činnost
Jazyková příprava
Ostatní zájmová činnost
Komerční využití (do 40 % celk. plochy nebo časového využití)
2. Frekvence využití v průběhu celého roku ( podíl v %)
3. Počet osob, které budou nemovitost využívat
Vlastní
Participující
Z komerčního využití
4. Předpokládané financování v souvislosti se správou nemovitostí v tis. Kč
Výdajová část
Nehmotný investiční majetek
Hmotný investiční majetek
Spotřeba celkem
Spotřeba energie celkem
Prodané zboží
Opravy a údržba
Ostatní služby *)
Osobní náklady
Daně a poplatky
Jiné provozní náklady *)
Odpisy a rezervy
Finanční náklady
Mimořádné náklady *)
Příjmová část
Tržby za vlastní výkony a zboží
Jiné provozní výkony *)
Finanční výnosy *)
Rekapitulace
Tržby a výnosy celkem
Výdaje a náklady celkem
Hospodářský výsledek
Údaje označené *) podrobně specifikovat v textové části




P ř í l o h a č. 2

k usnesení vlády
ze dne 28. ledna 2004 č. 98


S t a t u t

Komise pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí
ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele



Článek 1

Komise pro III. kolo výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele (dále jen “Komise”) posoudí žádosti a navrhne bezúplatné převody na nové nabyvatele v souladu s čl. I bodu 5 písm. f) zákona č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.


Článek 2
Působnost Komise

Komise plní zejména tyto úkoly:

1. nestranně posuzuje věcnou a formální správnost a úplnost projektů, předložených žadateli do výběrového řízení k bezúplatným převodům nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže “v likvidaci” na nové nabyvatele,

2. nestranně a nezávisle hodnotí kvalitu předložených projektů z hlediska naplnění stanovených podmínek pro bezúplatné převody nemovitostí,

3. stanoví pořadí vyhodnocených prvních tří projektů u každé jednotlivé nemovitosti,

4. prostřednictvím předsedy Komise předloží vládě k projednání seznam obsahující návrh nových nabyvatelů pro jednotlivé nemovitosti.







Článek 3
Organizace činnosti Komise a její složení

1. Komise má 9 členů a tvoří ji:

a) předseda Komise, kterým je likvidátor Fondu dětí a mládeže “v likvidaci”,

b) členové Komise.

2. Členy Komise jsou:

a) 5 zástupců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které na žádost likvidátora deleguje předseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky nebo předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

b) 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 1 zástupce Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, které do Komise deleguje na žádost likvidátora příslušný místopředseda vlády nebo ministr.

3. Předseda Komise jmenuje tajemníka Komise, který administrativně zabezpečuje činnost Komise a připravuje pro jednání Komise podklady.

4. Členy Komise jmenuje a odvolává předseda Komise v dohodě s delegujícími orgány.

5. K jednání Komise lze přizvat další odborníky s hlasem poradním.

6. Členství v Komisi je nezastupitelné, členové se jednání účastní osobně.

7. Členství v Komisi je čestnou funkcí.

Článek 4
Práva a povinnosti předsedy Komise a členů Komise

1. Předseda Komise:

a) jmenuje a odvolává v dohodě s delegujícími orgány členy Komise,

b) jmenuje a odvolává tajemníka Komise,

c) svolává a řídí jednání Komise,




d) pověřuje jednoho z členů Komise zastupováním po dobu své nepřítomnosti,

e) předkládá vládě k projednání seznam nových nabyvatelů pro bezúplatné převody nemovitostí.

2. Člen Komise je zejména:

a) povinen účastnit se jednání a hlasování Komise,

b) oprávněn vyjádřit svůj nestranný názor na předložené projekty.

Článek 5
Způsob práce Komise

1. Komise zasedá podle potřeby, vždy po svolání a stanovení termínu předsedou Komise.

2. První zasedání Komise se uskuteční nejpozději 15. března 2004.

3. Vládě bude předložen seznam nových nabyvatelů pro bezúplatné převody (vyhodnocení projektů) do 30. dubna 2004.


Článek 6
Jednací řád Komise

1. Komise vydá svůj jednací řád, kterým stanoví způsob a organizaci své práce.

2. Návrh jednacího řádu Komise zpracuje předseda Komise v souladu s podmínkami schválenými usnesením vlády k Podmínkám pro výběrové řízení k bezúplatným převodům nemovitostí ze správy Fondu dětí a mládeže na nové nabyvatele.

Článek 7
Závěrečné ustanovení

Tento statut nabývá účinnosti dne 28. ledna 2004.